Sık Sorular Sorular

1. Bursa Teknik Üniversitesi’ne kayıt yaptırırsam hazırlık eğitimi almak zorunda mıyım? 

Bursa Teknik Üniversitesi'nde kısmen (%30) veya tamamen (%100) yabancı dille eğitim zorunluluğu olan lisans programlarına kayıtlı öğrencilerimizin bölümlerinde eğitimlerine başlayabilmeleri için hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamaları ya da hazırlık eğitiminden muaf olma koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Muafiyet koşullarını yerine getiremeyen öğrenciler lisans eğitimlerine başlamadan önce hazırlık eğitimi almak zorundadırlar.


2. Hazırlık sınıfı öğretim süresi ne kadardır?

Hazırlık sınıfı öğretim süresi iki yarıyıl ve 4 çeyrekten oluşmaktadır. Her çeyrek, 7 hafta ders + 1 hafta sınav olmak üzere, 8 haftadan oluşur. 


3. Hazırlık sınıfı seviye grupları nelerdir?

İngilizce Mütercim ve Tercümanlık gibi bilim alanı belli bir yabancı dille ilgili olan lisans programı öğrencileri için:

B1+ Seviyesi

B2 Seviyesi

B2+ Seviyesi

C1 Seviyesi

Diğer zorunlu veya isteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıfının olduğu lisans programı öğrencileri için:

A2 Seviyesi

B1 Seviyesi

B1+ Seviyesi

B2 Seviyesi

 

4. Öğretim materyalleri hakkında genel bilgi alabilir miyim?

BTÜ hazırlık programlarında kullanılan materyaller, dilsel ve sosyal gereksinimler doğrultusunda ilgi ve motivasyonu güdüleyici şekilde hazırlanmaktadır. Ders materyallerimiz, iletişimsel yaklaşım odaklı olup, bütün dil becerilerinin birlikte kullanılarak geliştirilmesine yöneliktir. Derslerimiz akıcılığı geliştirmekte, dil bilgisel kazanımları güçlendirmekte ve kelime dağarcığını genişletmektedir. Derslerimiz ölçülebilir gelişimle birlikte hissedilebilir başarı duygusunu birlikte sunmaktadır. Materyaller, sözel pratik, süreli aktiviteler, performans ölçümü gibi hedeflerle bireysel motivasyonu inşa etmektedir. Her öğrenme seviyesinde tutarlı ve yapılandırılmış bir çalışma sistemi uygulanmaktadır. Materyaller ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

5. Hazırlık sınıfında hangi seviyeden eğitime başlayacağım?

Öğretim yılı başında yeni kayıt yaptıran ve hazırlık sınıfı öğretimine tabi olan öğrencilerin öğrenim görecekleri yabancı dildeki seviyelerini tespit etmek amacıyla Seviye Tespit Sınavı (BTÜSTS) yapılır. Bu sınav, dil bilgisi, kelime bilgisi ve okuduğunu anlama bölümlerini içeren çoktan seçmeli bir sınav ve konuşma sınavı içeren iki ayrı oturumdan oluşmaktadır. Bu sınav sonucuna göre, öğrenciler seviyelerine uygun sınıflara yerleştirilirler. Muafiyet ve seviye belirleme ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

6. Hazırlık sınıflarında haftada kaç saat ders verilmektedir?

Tekrar grupları haricinde, A2, B1, B1+, B2, B2+ ve C1 seviyeleri için haftada 20-24 saat arası (seviyelere göre farklılık gösterebilmektedir) yüz yüze ders verilir. Yüz yüze derslerle birlikte öğrencilerin aynı zamanda BTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Öğrenme Ortamında (LEARN) da tamamlamaları gereken asenkron etkinlikler mevcuttur.

 

7. Derslere devam zorunluluğum var mı?

Evet. Her çeyrekte toplam ders saati üzerinden en az %85 oranında yüz yüze derslere devam şartı aranır. Devamsızlık bilgileri sadece içinde bulunulan çeyrek için geçerlidir ve her çeyrek başında sıfırlanır. Devamsızlık bilgileri OBS sisteminden takip edilebilir.

 

Öğrencinin kaç saat devam zorunluluğu olduğunu saptamak için, söz konusu çeyrekte tatil gününe denk gelmeyen, yani işlenen ders saati baz alınmaktadır. Örneğin, bir çeyrekte 147 ders saati yapıldıysa öğrencinin o çeyrekte 22 saat devamsızlık hakkı vardır. Ancak resmi tatil, kar tatili vb. gibi tatiller olduğunda ders yapılamayan ders saatleri o çeyreğe ait toplam ders saatinden düşülür ve sonrasında %85 devam oranı hesaplaması yapılır. Örneğin, resmi takvime göre 147 ders saati öngörülen bir çeyrekte, çeşitli sebepler ve hava muhalefetinden ötürü üç iş gününün beklenmedik şekilde resmi olarak tatil edildiğini varsayarsak, bu çeyreğe ait 147-(3x5)=132 ders saati olduğunu buluruz. Öğrenci bu çeyrekte en fazla 19 saat devamsızlık yapabilecektir.

 

8. Hazırlık sınıfı ders kitaplarını nereden temin edebilirim?

Güz Yarıyılı başında Yıldırım Bayezid Yerleşkesi Eğitim Binasında ders kitaplarını edinmenizi kolaylaştırmak için yayınevlerine ait tanıtım ve satış masaları kurulmaktadır. Ders kitaplarınızı buradan ya da yayınevlerinin kendi satış ofislerinden temin edebilirsiniz.

 

9. Ders kitaplarının bandrolsüz kopyalarını veya fotokopilerini kullanabilir miyim?

“5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası” kapsamında korsan veya fotokopi kitaplar kullanılması kesinlikle yasaktır. Korsan veya fotokopi kitapların kullanılması sonucunda doğacak her türlü sorumluluktan öğrenciler bireysel olarak kendileri sorumludur.

 

10. Yıl içi değerlendirmeler toplamı 70’in üstünde, ama devamsızlık süresini aştım. Seviye tekrarı yapmam gerekir mi?

Devamsızlık süresini aşan öğrenciler yıl içi not ortalamasına bakılmaksızın aynı seviyeyi tekrar ederler.

 

11. Dönem içi sınavlar ve değerlendirme sistemi hakkında genel bilgi alabilir miyim?

Yüksekokulumuzda dört çeyrek boyunca öğrenciler, Ölçme-Değerlendirme Tablosu'nda belirtilmiş olan sınavlara girerler. Öğrencilerin başarılı sayılabilmeleri için sınav ve ödevlerden 100 üzerinden en az 70 puan ortalamaya sahip olmaları beklenmektedir. Bir çeyreğin başarı ile tamamlanabilmesi için; çeyrek içerisinde uygulanan ara sınav, ödev, proje, sunum ve çeyrek sonu sınav ortalamasının 100 üzerinden 70 ve üzeri olması gerekmektedir. Devam oranı  %85’in altında olan öğrenciler başarısız sayılır ve bulundukları seviyeyi tekrar ederler.

 

12. Sınav ve diğer değerlendirmelerle ilgili dikkat etmem gereken şeyler var mı?

-Sınavlar, sınav takviminde ilan edilen saatte başlar. Sınav takvimi sınıf panolarında ve web sitesinde duyurulacaktır.

-Sınav saatinden en geç 15 dakika önce sınav salonunda hazır bulunulması gerekmektedir.

-Sınavlara öğrenci kimliği olmadan girilemez.

-Öğrenci, sınav yoklama listesine imza atmalıdır.

-Sınavdan önce cep telefonları ve varsa akıllı saatler kapalı bir şeklide sınav görevlisine teslim edilir, sınavdan çıkarken geri alınır.

-Sınav başladıktan 30 dakika sonra gelen öğrenciler sınav salonuna alınmazlar. Not: "Dinleme’" sınavları sırasında sesli kayıt yürütüldüğünden geç kalan öğrencilerin dinleme sınavına girmesine izin verilmez. (Sınav başlangıç saatinden sonra 30 dakika içerisinde hiçbir öğrenci sınav salonundan çıkamaz.)

 

13. “İntihal” ne demek? Bu konuya neden özen göstermem gerekiyor?

“İntihal” (aşırma), başkalarının düşüncelerini, görüşlerini bilgi kaynağını bildirmeden ve atıfta bulunmadan bilinçli olarak ya da farkında olmadan alıp kullanmak ve kendi görüşünüz gibi sunmaktır. İntihal ciddi bir akademik suçtur.

 

Sınav, ödev, proje ve sunumlarda kopya çekmek ya da referans göstermeden kaynağın tamamını ya da bir kısmının kullanılması durumunda değerlendirme sonucu ‘sıfır’ olacaktır. Üniversitemizce kullanılan “Turnitin” programıyla öğrencilerimizin ödev, proje ve sunumlarında kullandıkları içerikler herhangi bir intihal olasılığına karşı kontrol edilmektedir.

 

14. Sınav sonuçları beklediğim gibi gelmezse ne yapabilirim?

Öğrenci sınav notuna dilekçe yazarak itirazda bulunabilir. İtirazın yapılabilmesi için sınav açıklama tarihinden itibaren 3 gün içerisinde yazılı olarak başvurmak gerekmektedir. Web sayfamızda bulunan dilekçe örneği ile Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü'ne başvurulabilir. İtirazda bulunulan sınavlar Maddi Hata İnceleme Komisyonu tarafından yeniden değerlendirilerek itirazda bulunan öğrenciler bilgilendirilir.

 

Dilekçe formu için tıklayınız.

 

15. Sağlık raporumun olduğu durumda devamsızlık durumum nasıl etkilenir?

Öncelikle sağlık raporunuzu okulumuzdaki öğrenci işlerine beyan etmeniz gerekmektedir. Eğer raporlu olduğunuz süre en az 3 gün ise devamsızlığınız raporlu olarak sisteme yüklenmektedir ve çeyrek içerisindeki devamsızlık hakkınız etkilenmemektedir. Ancak 3 günden az süre ile verilen raporlarda devamsızlık hakkınızdan kullanılmaktadır

 

Dilekçe formu için tıklayınız.

 

16. Raporlu olduğum için sınava veya ödeve giremedim, mazeret sınavına/ödevine girebilir miyim?

Sınav veya ödevin olduğu gün raporunuz varsa ise, raporunuz ile birlikte okulumuz öğrenci işlerine başvurmanız gerekmektedir. Başvurduğunuz durumda mazeret sınav/ödevlerine girebilirsiniz. Tüm mazeret sınavları/ödevleri her çeyreğin son haftası final sınavlarından önce yapılmaktadır. Web sitemizde tarih ve saat bilgileri öncesinde paylaşılmaktadır. Lütfen düzenli olarak takip ediniz.

 

Dilekçe formu için tıklayınız.

  

17. İngilizce Hazırlık Sınıfı sonunda başarılı olamazsam tekrar eğitim alabilir miyim?

İngilizce Hazırlık Sınıfı'na İsteğe bağlı olarak katılan öğrenciler başarılı olamamaları durumunda, tekrar hazırlık eğitimi alamazlar.

 

Bursa Teknik Üniversitesi Senatosu'nun 16/05/2024 tarih ve 2024-8-1 sayılı kararı ile Yabancı Diller Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesinde yapılan değişiklik doğrultusunda, Zorunlu Hazırlık Sınıfı öğrencileri başarısız olmaları durumunda, talep ederlerse kaldıkları seviyeden Hazırlık sınıfı eğitimine devam ederler ya da kendi imkanları dahilinde yabancı dillerini geliştirerek BTÜYDS veya Senato tarafından kabul edilen sınavlara hazırlanırlar. Ayrıca, bu öğrenciler başvurmaları halinde ÖSYM tarafından Türkçe eğitim veren başka bir programa/üniversiteye yerleştirilirler.

 

18. Akademik yıl bitmeden bölümüm gerektirdiği hazırlık seviye sınıfını başarı ile tamamladım. Bölümüme geçmek için yıl sonunu beklemeli miyim?

 

İngilizce Mütercim Tercümanlık gibi bilim alanı bir yabancı dille ilgili olan lisans öğrencileri için:

 Öğrenci, birinci veya ikinci çeyrek sonunda en yüksek seviye olan C1 seviyesini başarıyla tamamlarsa, ikinci dönemde (Bahar Yarıyılı) bölümüne geçerek bölüm derslerini alabilir. C1 seviyesini üçüncü çeyrek sonunda başarıyla tamamlayan öğrenciler ise bölüm derslerini almak için yeni akademik yılı beklerler.

 

Not: İkinci çeyreğin sonunda B2+ seviyesini başarıyla tamamlamış öğrenciler, güz yarıyılı sonunda yapılan BTÜYDS sınavına girip başarılı oldukları durumda bölümlerine geçebilirler.

 

Diğer zorunlu veya isteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıflarına sahip lisans programı öğrencileri için:

Öğrenciler, birinci veya ikinci çeyrek sonunda en yüksek seviye olan B2 seviyesini başarıyla tamamlarsa, ikinci dönemde (Bahar Yarıyılı) bölüm derslerini alabilirler. B2 seviyesini üçüncü çeyrek sonunda başarıyla tamamlayan öğrenciler ise bölüm derslerini almak için yeni akademik yılı beklerler.

 

Not: İkinci çeyreğin sonunda B1+ seviyesini başarıyla tamamlamış öğrenciler, güz yarıyılı sonunda yapılan BTÜYDS sınavına girip başarılı oldukları durumda bölümlerine geçebilirler.


19. Eğitim süresince istek, öneri ve şikayetlerimi sizlerle nasıl paylaşabilirim?


-Öğretim görevlilerimizden veya müdür yardımcılarından doğrudan randevu talep ederek yüz yüze görüşebilirsiniz. 

-İstek ve şikayetleriniz için 217-C No'lu ofiste bulunan Yüksekokul Öğrenci İşleri birimi ile şahsen veya telefonla iletişime geçebilirsiniz.

-Bizlere ogrenci.ydyo@btu.edu.tr adresinden e-posta vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.

-Eğitim binanız 2. ve 3. kat koridorlarında bulunan dilek kutularına isminize yazarak veya yazmadan istek, öneri ve şikayetlerinizi belirten yazılar atabilirsiniz.